Valamikor a múlt héten olvastam egy évindító cikket azzal kapcsolatban, mennyire elterjedt az asztali gépeken a linux. Arról, hogy ez miért nem fog igazán bővülni soha - az pedig a rendes hardware támogatás hiánya.

És pont belefutottam ebbe, méghozzá nagyon. Általános esetben, ha egy sima asztali géped van, már elég könnyen elkaristolhatsz, lehet hogy pár apróságot be kell hangolni, de nincs nagy gond.

De ha valami különlegesebb dolog akad a kezedbe, például egy olyan laptop, amiben van egy dedikált nvidia kártya az intel mellett és szeretnéd kihasználni? Esetleg a win környezetben megszokott funkcióval szeretnél élni, hogy a böngészéshez az intelt használja, a kemény dolgokra meg kapcsoljon át? Nos akkor kösd fel a gatyádat, mert bár egyre könnyebb, még mindig küzdős kérdés.

Viszont ha ezek mellé még playonlinux vagy wine is kellene, akkor valamit be kell áldozni, mert amivel működik a fentebb említett funkció - optimus - azzal az utóbbi nem megy. Namost a komolyabb kihasználáshoz ezek jó eszközök lennének, de nem akarnám, h másfél órát menjen csak a gép aksiról azért, mert néha használnám az erőtartalékait.

Szóval pont ezek a dolgok teszik - többek között - problémássá a linuxot még ma is és rettentik el a kevéssé hozzáértőket. Pedig lenne létjogosultsága, sok mindent pont ugyanúgy meg lehet oldani, van amit még jobban is rajta - például munkához évek óta használom - de egy otthoni használatra szánt rendszerhez ne kelljen pilótavizsga, ha nem csak böngészőben futó játékokat akarok megelégedni.

Az alternatíva persze ott van - windoz 7 képében, egyenlőre. A legjobb rendszerük még 2020ig él ha minden igaz, utána lesznek gondok. Nem az, h nem lesz újabb win, hanem az, hogy sok régebbi gép - mint az enyém is - nem kap drivert, támogatást. Anélkül viszont nem több mint egy drága papírnehezék, nagy teljesítménnyel, de mégis használhatatlanul. Pakolja tele ezt a pénsóvár, kényszerítős marketing stratégiát redmond, visszaélnek a helyzetükkel rohadt módon - ha mást nem is, ezt jól megtanulták az almától...

De négy év sok idő, a gép most jár az addig kitartó életciklusa felén, ha rajtam múlik, még akkor is gép lesz és akkor vakarózhatok majd, hogyan tudom használni.