Megint mozi, vasárnap megnéztük az új alien filmet. Covenant, spoilesen, mint mindig.

Kezdem az összbenyomással: tetszett. Tényleg, csak egy icipicit volt beleköthetnék érzésem, amikor kijöttünk a teremből. A sztori lassan indul, még a nyitó jelenet is az első és második filmre hajaz, mint kiderült, abszolút szándékosan. Megismerjük a legénységet, jön egy kis baleset, meghal pár ember, mielőtt szerepelhetne, majd befut a szignál, egy zeneszám  - megint csak kikacsintás az első részre - ami alapján elindulnak egy bolygóra, mert hogy a bánatba lehetne ott bármi, főleg ember.

Lemennek, első ránézésre túlzottan is barátságos a bolygó, még gabona is akad, sétálnak egyet, hogy megkeressék az intergalatikus sláger rádiót. Közben ketten is belerúgnak valami apró, tojás szerű izébe, amiből kijön a már ismert fekete szmötyi, jól meg is fertőződnek. És itt indulnak be a dolgok, látványosan, véresen, akció dúsan. Ami elromolhat az elromlik, új fajta idegenek bukkannak fel, illetve elő az áldozatokból és aratnak. Ami ezt a részt illeti, nem azért tetszett, mint számítottam volna: életszerűek, élethűek voltak a szereplők. Se nem parodisztikusan bénák, se nem rambó szerű hősök, ennek megfelelően fogytak is szépen.

Aztán betoppan Fassbender második szerepe, David a Prométeuszról, aki megmenti a seggüket, egyenlőre. Mivel itt egyszerre két robotot játszik, a készítők egy eszméletlen meredek, poénosnak szánt párbeszédet is raktak bele, komolyan, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak, vagy nevessek. Gergő szó szerint idézi a részletet, ami a két Fassi között elhangzik. Hát, elég érdekes húzás :D

Végül prezentálnak egy választ is a nagy kérdésre, miszerint honnan a francból is jöttek az alienek, nos David csinálta őket, miután kiirtott mindenkit a bolygón a tervezők közül, a rádió jelet pedig csalinak használta, mert kifogyott az alapanyagból. Trükkös kis rohadék. A további jelenetek is rendben vannak, az akció nagyon szép izgalmas és látványos, a befejezés pedig tetszetős. Kicsit túl tetszetős is, lehet sejteni, hogy egy alien filmhez képest itt bűzlik valami és bizony igen, kiderül, a főszereplő csaj számára is az utolsó pillanatban, hogy akit felhoztak a bolygóról, az a rossz robot, nagyon rossz.

Igazából csak pár probléma jut eszembe, az egyik az, hogy ez elvileg 18 évvel az első rész előtt játszódik és nem tudom hogy passzírozzák be a dolgokat, hogy az összejöjjön, a másik az alienek fejlődése, ciklusai, illetve sebessége. Az oké, hogy a kísérleti példányok mások, mint a klasszikus verzió. De hogy a fejlődést, ami egyébként és csak 1-2 nap, lerövidítsék fél óránál is kisebbre, a 100%-os állapotig, értékelhető mennyiségű kaja elfogyasztása nélkül? Kicsit zavaró, lehet mondani, hogy ez csak a nagyon rajongókat fogja zavarni, de szerintem azért ezt a filmet inkább a rajongók fogják megnézni. A másik pedig a kapitányból előmászó példány, ami nem a klasszikus - és fejletlenebb  - "gyurmikigyó", hanem egy komplett idegen, csak piciben. Ezek azért zavarnak, mert elég nagy előnyök, fejlődések a klasszikus fajtához képest, viszont 18 év múlva meg csak valami korlátozottabb alfaj fogja végiggyalázni a vásznat?

Mindenesetre, aki szerette az első filmeket, annak tudom ajánlani. Ja igen, a film 18+ amit szépen ki is használnak, nagyon jót tett neki, hogy újra ilyen tág keretek között mozoghat.