Megnéztem a DC legújabb remekét, az Igazság Ligája című alkotást. Előre szólok, hogy spoileres lesz a véleményem, de egyszerűen nem lehet máshogy beszélni a filmről. Komolyan, utoljára a Terminátor 5 alatt kezdtem listát írni, hogy jobban egybe tudjam fogni a véleményemet. :D

Szóval essünk neki. Első körben egy idézetet tennék ide, kölcsönvéve Szirmai úrtól: Azok a beszélgetések.... Szóval időnként fogtam a fejemet rendesen. Amikor a jeleneten látszik, hogy felépítik epikus-szerűre, akkor bejönnek ezek a semmit mondó, nagyot akaró vagy éppen a régi érzelmi traumákra utaló félmondatok. Húú...

A kezdés: álló képernyőjű telefonnal (!!!!) felvett superman, akit egy gyerek kérdezget, majd amikor megkérdezik tőle mi a legjobb dolog a Földön, Joey trükkjét alkalmazza: "amikor elfelejtem a szöveget távolba meredek és úgy csinálok, mintha valami fontos jutott volna eszembe"  - de mindezt ugyanazzal a bamba pofával, ami Joey esetében még vicces volt, egy sorozatbeli szappanoperában.

A sztori szerint jön a rosszfiú, aki el akarja foglalni a földet, már az előfutárai itt is vannak: ember-bogár hibrid izék, amik a félelemre gyűlnek. Egy ilyet akar elkapni batman, úgy, h csalinak használ egy bűnözőt, akit lelógat a panelház széléről. Az ürgével való jelenete egészen jó, bár időnként átmegy pókemberbe a dolog. Aztán megjön a bogár, lehálózza, az felrobban és a három kocka jelét hagyja maga után. Bruce ezt látva jól elgondolkozik és otthagyja a betörőt, mert neki el kell menni ligát gründolni.

Aztán jönnek a terroristák, akikről nem derül ki miért, de fel akarnak robbantani Londonban egy csomó épületet. De hogy a DC székházzal ne történjen ez, mindegyik teljesen fehér bőrű, jól öltözött ürge, még véletlenül sem a manapság gondolt fazon - néhány Abdul, Allah nevében. Jön WW és megment mindenkit, kivéve a saját párbeszédeit :D Ezután látjuk még ahogy Bruce összeszedi Aquaman-t, akit nehéz megtalálni, hiszen a helyi kocsma falán őt ábrázoló grafitik vannak, majd Flash-t és RobotRobit is, aki a saját drámája miatt dc-zik.

Ezután az amazonok szigetén kitör a Gonosz, leöl mindenkit és viszi az első kockát, egy Bifrost béta verziójú effekttel elteleportálva. Az amazonok meg egy bazi hosszú rakéta-nyíl lövéssel felgyújtanak egy templomot, amiről mindenki tudja a világon, hogy amazon cucc, és WW pont látja a hiradóban és érti is, hogy oké, visszajött a Gonosz. Nemtom, lehet h neki sincs telefonja, vagy számítógépe. Ezután még Avengers Assemble, azaz Liga gründolás,  Steppenwolf lenyomja az atlantiszi csapatot is, viszi a második kockát, hiába ér haza Ronon. Megint csoportterápiáznak kicsit, majd felélesztik a bádogbébit, aki amnéziás és gyökér mint mindig és inkább elmegy kukoricát simogatni, mert az jó. Eközben a gonosz megszerezte a harmadik kockát is, mert amikor Clark felébredt, azzal voltak elfoglalva, hogy egymást gyepálják, a kocka hevert egy kocsi tetején, a következő jelenetben meg már a Gonosz legózza éppen össze és megnyitja a nagy portálját - khhm, Tesseract - szóval a megszerzése a vágóasztalon maradt gondolom.

Mindezt észak orosz földön, úgy, h Putyin bácsit, az orosz hadsereget, vagy bárkit a helyi civileken és a Ligán kívül nem zavar, hogy egy atomreaktor üres kéményéből kiindulva lila csápok vernek szét mindent, meg bogár-emberek jönnek elő belőle. A civileket egy család képviseli, akiket időnként látunk bezárkózva egy házban, majd menekülni. Betoppannak hőseink, hogy jól elverjék a gonoszt. Először Batman magánakcióba kezd, hogy majd ő elvonja a fő sereget, addig a többiek menjenek be, de aztán azok inkább megmentik Bruce életét, mert a terve nem jött be. Együtt beugranak, bunyóznak egy kicsit, mentenek elrabolt embereket, de nem áll túl jól a dolog. Végül a Clark megunja a kukoricázást és befut, jól megagyalja a rosszfiút, szétszedni a kocka-átjáró-teleportot, itt már nincs különösebb nehézség.

Ebből azért az lejön, hogy miért használhatatlan a karaktere manapság: egyszerűen kb isteni képességekkel és erővel bír, egy átlag világpusztító rosszfiút is lenyom fél kézzel, a többiek meg nagyrészt emberiek, szóval nehéz jól belőhető ellenfelet csinálni.

Vége főcím, a stáblista jelenetben Flash és Clark versenyezni kezdenek, majd látjuk ahogy Luthor meglépett a börtönből és tervezget megint. Ami azt illeti, az ő karaktere volt szerintem nagyjából egyedül használható a BvS filmből, itt is szimpatikus lesz, egy fél perces jelenetben is.

A karakterek. Nos, elsőre kezdjük Batmannel: szerintem Ben Affleck kihozza belőle amit tud, bár nem olyan eszméletlenül sokat hagynak neki. Látszik, h kezd totál belefáradni, már a verést sem bírja túl jól és elég szar ügy olyan ellenségekkel harcolni, amik repülnek és lőnek, vagy félisten erejűek, te meg még puskát sem hordasz, csak a kocsidon. Wonderwoman: ő már sokkal szimpatikusabb volt, mint a saját filmjében, végre nem egy kis naív liba, hanem értelmes, kompetens csaj. Oké, a többi amazonnal azért még vannak gondok, nyilakkal akarják lelőni az nagyjából sebezhetetlen gonoszt, meg lóval elmenekülni, amikor az szuperül repülni, valamint rádöntik a barlangot, amikor ki tudja olvasztani a sziklát is, na mindegy.

Flash: nos, az ő karaktere tetszett többnyire, egy esetlen kölyök, aki meg van illetődve és még amatőr, de az ő karaktere nem volt mesterkélt, egy saját filmben talán kibontható lenne. Bár elvileg van egy sorozat rá írva. Aquaman: nos, ő hozza dettó ugyanazt a figurát, amit az Atlantis sorozatban, csak itt egy részen belül megy le az a jellemfejlődés, ami ott több évadig tartott. Bár víz csak keveset szerepel a filmben, de azért el van anélkül is. A vízalatti fingmeghatása elé poén :D Robotrobi: Az ő karaktere valahogy nem állt össze, persze, nagy életfájdalma van - mint a DC-nél mindekinek - de azért napról napra erősebb szuperhős, egy érintéssel hackel bármit és nagyjából halhatatlan, mert a leszakított lábát batman pár perc alatt visszahegeszti. Valamint bármikor tud olvasni, mert csak a fején két állandóan és erősen világító led figyel :)

A rosszfiú: Steppenwolf. Kicsit sablonos, de végülis a világ elfoglalása, "mert az enyém, nekem jár" koncepciót több főgonosznál is láttuk már. Elég erős is, még stílusban sem rossz, csak azt nem értem, hogy amikor kiküldi a bogarait megkeresni a harmadik kockát, akkor miért fojtogat közben egyet? Kimaradt valami a vágóasztalon, ami ennek értelmet adott volna?

Alfred jól van eljátszva, amennyi szerepet kap, viszont Gary Oldman-t meg sem közelíti JK Simmons Gordon felügyelője. Végig JJJ jutott eszembe róla, a korábbi Spiderman filmekből.

És végül, a bádogcsecsemő: Annyira örültem, hogy végre feldobja a talpát ez a karakter a BvS végén, mert egyszerűen szörnyű. Egy rinyáló picsogó félisten volt. Most fel kellet éleszteni, persze még hülyébb lett mint előtte: kb mint amikor kátránnyal fertőzött kriptonitot adtak neki. Egymásnak esnek a liga tagjaival, akiket jól elpicsáz értelemszerűen, majd előjön Lois és akkor lenyugszik, elmegy kukoricát nézegetni a farmjára, kockás ingben, napokra.

Hozzá kell tenni, hogy azért javuló tendenciát mutatnak a DC filmek, nem olyan nagyon, de azért a Superman és a BvS filmek után van honnan felhozni a szintet. Amivel szerintem nem tudnának nagyon mellélőni, hogy egy-két viccesebb részletet lehetne belerakni a dolgokba - oké, Bruce ugratja Ronon-t a halakkal való dumálással és Flash is zavarba jön, amikor találkozik Wonderboobs-szal, de ennyi. Nem azt mondom, hogy legyen annyira poénparádé, mint a Ragnarök - bár annak nagyon jót tett - de azért egy kis könnyedséget lehetne bele vinni, mégis csak képregényfilm, nem? Felejtsük el szent Nolan-t és nevessünk picit.