Korábban már írtam róla, hogy a saját gépemen némileg problémás ubuntu alatt használni a két vga-t, ami kéznél van: egy prociban lévő intelHD és egy nvidia gt540m. Mivel túlságosan gpu igényes feladatokra - leginkább játék - tudom használni a dual boottal meglévő windozt, ezért el is engedtem az extra teljesítményt, aksiról használva egyébként sem kezdek el számításigényes cuccot futtatni. Próbálkoztam berhelésekkel többször is, de mindig katasztrófa lett a vége és egy friss uborka.

Viszont, 2018 derekára érve lassan azt kellett észrevennem, hogy a lassan 7 éves intelHD időnként megrogyik. Egy erősebb youtube videó megizzasztja és kihagynak a framek, vagy egy videa videó - a pocsék lejátszójával - totál szétpörgeti, és egy facebook vagy hasonló effektes oldal is néha megröccen. Így nem volt más hátra, utána néztem, mit lehetne tenni.

Felkutattam - értsd: rágugliztam, fórumban néztem - hogyan lehetne megoldani a helyzetet, de mindenhol csak azt találtam, hogy a kártyámhoz képest nagyon új, vagy a legújabb elérhető drivert javasolják. Oké, ezt már egyszer megfutottuk, meg is volt az eredmény. De gondoltam, tegyünk egy próbát:

Eltávolítjuk a nem működő cuccot:

sudo apt-get remove bumblebee* purge

Hozzá kell adni a megfelelő forrásokat, majd frissíteni.

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

sudo apt update && sudo apt upgrade

Reboot, ezután a softwer&update program -> alap linux driverről nvidia 304-re váltani, reboot, majd megint ez a program és ott az nvidia 390.x verziót abban telepíteni. Még egy reboot. Az nvidia-prime pedig a gpu váltáshoz kell:

 sudo apt-get install nvidia-prime

Ha ez megvan, akkor aktiváljuk nagyobb GPU-t:

sudo prime-select nvidia

Elég félve nyomtam újabb rebootot, de csodák csodájára minden stimmelt, ki tudom használni a gép erőtartalékait :)