Ebben a szakmában van egy olyan mondás, hogy ami működik, ne baszogasd. Ezt a saját gépemmel kapcsolatban már számtalanszor megszegtem és elég nagy szívásokkal jutalmazva magamat.

Hosszabb-rövidebb ideje igyekszem teljesen átállni linuxra. Eddig kb felváltva használtam az ablakost és az ubuntut, de elkezdtem eltolni az arányt. Gyakorlatilag a kifejezetten vga igényes programokat leszámítva, ez teljesen megoldható. Sőt, ahogy az előző bejegyzésben is írtam, ha az adott program készítője jó arc, akkor nincs gond. Valamint egy csomó régebbi játék - mert itt főleg az a páciens - elbírja a wine futtatást. Oké, nem minden, de elég sok. Egyetlen olyan kiadó van, akinek majdnem minden termékét sokat nyúztam, de linux alól való futtatástól mereven elzárkózik és az a blizzard.

Igen, persze, össze lehet hozni, hogy elinduljon egy wine futtatóban, a gond ott van, hogy a jelenlegi álláspont szerint ha ezt érzékelik, teljes account örök tiltás jár érte. Azért ezt ízlelgessük picit. Jelenleg van az fiókon három StarCraft, két Diablo rész és az owerwatch. Az sc kivétel egyik sem megy sokra net nélkül, már pedig ha netet kap, a blizz kiszúrja a dolgot és pápá fiók. Valahol megértem az álláspontjukat, mert azzal indokolták meg, hogy a wine kliens módosítja az adatfolyamot - persze, ez kell a működéséhez - és ez csalást tesz lehetővé, nagyon nehezen lenyomozhatóan. Na mindegy.

De ezt nem is a Blizzard miatt kezdtem el írni. A linux folyamatos használata mellett kezd kicsit szűkös lenni az a hely, amit anno adtam neki. Egy 120Gb-os ssd van a rendszereknek, ezen ül a win7, 80Gb-on, a maradék effektív kb 12Gb az uborka helye. Nem számoltam rosszul, a lemezekre marketingül van írva a kapacitás, amiben 1000 a váltószám, a technika meg 1024et használ, ami miatt kevesebb helyed van, mint papíron. Szóval kb 35Gb, de abból lejön még 4Gb swap, szóval ha már a fejlesztő környezetet is belövöm, meg egy két steam játékot - csak a kliens van ezen a partíción, a játék maga egy csatolt hdd-n! - akkor kb 6-8 Gb helyem marad a /home-ban.

Eközben, az el sem indított win7 ott csücsül 80Gb-on, amiből 20 szabad, no, akkor hoci ide mondjunk egy tizest - gondoltam én. Aha, persze, ahogy az lenni szokott ???? Nekiálltam, windoz oldalról megközelíteni a kérdést: easeus programmal összébb húztam a C:-t. Azért csináltam így, mert volt már rá példa, hogy a win összehányta magát, ha nem tudott a partíció macerálasról maga alatt. Szóval shrink, reboot, fekete képernyő, grub error, rescue. B*szod...

Pont ezt akartam elkerülni, hogy hegeszteni kelljen. A folyamat sikeresen lement és kigyilkolta a rendszereket betöltő grubot, ott állt letolt gatyával és hasra esett a gép. Oké, hasonlót már láttunk, elő a külső dvd-t meg egy live linuxit, grub javítás. Meg is van, win bootol, ubi bootol, mindkettő boldog, csak én nem. Ugyanis a szabad 10Gb elérhetelten a linux számára. Látni látom, különböző módokon, de amikor elindítom a gparted-et, hogy átcsoportosítsam, az akkora hátast dob, mint az ólajtó. A partícíó macerálas úgy megkavart valamit, hogy a fórumokon is csak vakaróznak, a szerző is csak addig jutott, hogy igen ismert bug, de ennyi. Indítsunk lemezről egy live, külön partíciókezelére készített oprendszert, azzal tudunk kibogozni. Kösssz.

De hogy megvilágítsam, miért is futottam bele ebbe a maflásba: az ssd-n, mivel a win7 és a régi hardwer mást nem nagyon szeret MBR boot recordot használok. Ez magában hordozza azt, hogy a partíciók száma véges. Azaz két elsődleges partíció és szevasz, ha több kell, akkor csinálj az egyikbeg logikai kötetet azt darabolhatod. Na mármost, elsőre ez nem gond. Másodikra viszont már igen. Amikor felraktam a win-t, az szépen beült az első primary partícióba. Amikor mellé raktam az ununtut, kicsit összenyomtam a wint, kapott helyet az ubi és install. Igen ám, de hagytam, hadd kezelje azt saját belátása szerint. Nem csináltam LVM-et, vagy kézi elosztást. Pedig ha akkor kézire állítom, feltűnik, hogy ott ketté lesz osztva a dolog legalább adat és swap partícióra. Ehhez pedig már csinált magának logikai kötetet, majd abba beleült.

És itt van a teve elásva: sima elsődleges és felosztott logikai kötet között helyet átallokálni, finoman szólva is rohadtul macerás. Nem megoldhatatlan, de azért elégge kockázatos, talán a fórumokon talált cél partícionáló rendszerrel megy hiba nélkül, vagy annyi rendszergazdai tapasztalattal, ami nekem nincs. Szóval azt majd legközelebb, ha nagyon unatkozom :)

Összegezve, a helyem nem lett jobban elosztva, viszont kinyírtam egy grafikus partíció kezelőt. Viszont azt a kérdést rövidre zártam, hogy hogyan költöztessem a rendszert a hamarosan megvenni szándékozott dupla ekkora ssd-re. Elgondolkodtam rajta korábban, hogy a teljes lemezt klónozom, mindenestül, mert két rendszert ujrahúzni, belakni, az elég sok vacakolás. Viszont most, hogy elrontottam a dolgot egy kicsit, valamint kijött, hogy a mostani állapot mennyire rugalmatlan, kénytelen leszek azt csinálni. Legfeljebb csak a win7et klónozom át, azzal úgy is több a macera, az uborka megy LVM-re, aztán majd csak elfér 100Gb-on, aminek feltétlenül kell. Legalábbis egy pár évig.