Pár hete kijött az új ubuntu LTS első nagyobb összefoglalója, a 18.04.1. Ez ezt is jelenti, hogy már érdemes használatba venni annak, akit komolyabban érdekel. Sajnos ebben a verzióban már nincs külön gnome ág, viszont a unityt kidobva már gnome3 van a felületben, elvileg. Gondoltam, miért ne próbáljam ki, hiszen már hónapok óta stabil az oprendszerem, olyan unalmas :) Oké, csak nem tudok megülni a virtuális seggemen.

Szóval megnéztem a szoftvertárolót és az azt mondta, igen, megvan az új kiadás, mehet az upgrade. Na igen, csakhogy a magyar szerverekről egyszerűen nem akart lejönni az összes csomag, különböző https hibákkal és release fájl hiányokkal szállt el, mielőtt bármi komolyabb is történt volna. Oké, akkor nézzünk egy használható tárolót, egy német egyetemről, az már működött. Szépen jönnek le a csomagok, megy az upgrade. Lehúztam a külső monitort, hogy ha kiveszi a rendszer alól az nvdia drivert, ne akadjon ki. Aztán egyszercsak kopp - az éppen nézett film képe odafagy a monitorra, a teljes guival együtt, csak az egér megy. Aztán pár perc után reboot, de a gui nem akar életre kellni.

Így nem maradt már, mint konzolon belépni, átmenteni a fontos dolgokat az adat vinyóra, aztán készíteni egy friss telepítőt és hajrá. A külső dvd meghajtó most sem volt egy kapkodó idegbeteg, viszont semmi olyasmit nem jött elő, mint legutóbb. Szépen felment a rendszer, aztán kezdődhetett a belakás. Nos, a felület csak részbe gnome, maradt ebben még unity bőven, de már emészthető, majd megszokom. Kicsit kellett kutakodni, hogy mindent visszaállítsak a korábbira, de még az nvidia driver is jól viselkedett. Sőt, a krusader régi betegsége is elmúlt, már megbirkózik a disk méret számítással.

Az eddigi tapasztalatok alapján jól elleszünk, de majd meglátjuk pár hét múlva.

update: Belenéztem egy jó kis linux mind videóba és onnan kölcsönvéve pár dolgok eléggé átszabtam a felületet. Ha már lehetőség van rá, miért ne? Ez már nem a 14-es korszak, ahol megkaptad a felületet, aztán jólvan :)