Igen, 98 °C - egészen eddig felkúszik a processzor hőmérője, miközben fullHD-ben nézek egy youtube videót és esetleg még valamit csinálnék a kisebb monitoron. Persze ezt csak részben rovom fel neki, hiszen több körülmény is ellene dolgozik. Egyrészt a kora - erről már írtam korábban - lassan 8 éves. Másrészt állandóan megy a nagy teljesítményű nvidia kártya, hogy elbírja a dolgokat, a hűtésnek elég nagy feladatot ad.

Az eredeti felbontása 1366x768, erre méretezték. Én meg kretén módon rátolok egy 1080p-s kijelzőt pluszban, majd egy böngészőben a nyakába csapok egy nem túl jól optimalizált videó lejátszást, 1920x1080 pixelben. Szóval megértem, hogy izzad.

Viszont ez attól még elég ijesztő. Bár a technikai leírás szerint 105°C-nál leszabályoz, nem túl egészséges hosszú távon a szabályozási határon hajtani a procit. Valószínűleg a hővezető paszta már egyre kevésbé bírja, a tartós 90 fok pedig nem segít neki. Úgyhogy muszáj volt egy kis trükkhöz folyamodni, kipróbáltam, elbírja-e a streamet az integrált Intel VGA. Ehhez csak vissza kell állítani konzolban, hogy mi legyen a használt hardver, majd egy session restart.

Az eredmény meglepő módon egész elfogadható. Külső monitoron megy a stream, a sajáton meg több füllel a böngésző. Ha ablakokat mozgatok, akkor az nem mindig folyamatos, de együtt tudok vele élni. Számok tekintetében pedig 15°C mínusz, és +8~10% processzor terhelés. Valamit valamiért.