Közjáték: Hogy az a tetves, mocskos, rohadék szerver szakadna meg, ami random visszadobja a post kéréseket és ami miatt elveszett egy tök jól összerakott cikk a legfrissebb fejleményekről! Húúúú...Igen, tudom, én vagyok a hülye, miért nem mentem le külön, de akkor is, ez nem szolgáltatás!

Sajnos nem tudom újra összerakni, de a lényeget leírom azért. Hosszas nyomozás után sikerült teljesen üzembe helyezni az új masinát pingvinnel, miután a legutóbbi nekifutás nem jött össze, gondoltam nekiesek megint. A legnagyobb gond a cpu volt, illetve az, hogy nem látott a kernel 8-ból 7-magot - ami azért elég erős probléma. Ma nekiültem, hogy mindenképpen kiderítem, mit is lehetne tenni. A fáradozás megérte, bár a nyomok nem voltak olyan egyértelműek. Gondoltam megnézem, más linux verziókkal hogy viselkedik a gép, de a live verzióktól frászt kap, egyet kivéve - egy 14.04-es lubuntut. Így ezt bootoltam be és eléggé meglepődtem, amikor látta és használta mind a 8 szálat! Na "pászmeg", akkor ez még sem az a kernel bug lesz, amit múltkor találtam! Akkor dobjuk fel a Lubit, aztán upgrade, stb. Szerencsére ez nem működött - a partíciót kezelő program túl régi volt a telepítőn, ahogy a driverek is. Nem ismerte fel sem a wifi-t, sem az usb-c-t amin az ethernet lóg. Akkor fussunk neki máshogy.

Következőre recovery módban próbáltam partíciót nyerni, de eszembe ötlött, hogy hátha itt is látszik a cpu rendesen, csak valami magasabb szintű résznél van gond. A eredmény vegyes volt, némelyik program ugyan látta, hogy mennyi erőforrás lenne, de a futó folyamatok csak egy szálat kaptak, akárhogy próbáltam.

Hmm, a google a barátunk, csak megválogatja mit árul el, nagyon kell tudni kérdezni, fussunk neki még egyszer. Az eddigi, gép-cputípus-linux alapú keresés nem hozott eredményt, max bios és microcode frissítés felé, de azt a legeslegvégére akartam hagyni. Szóval körbenéztem és ezúttal megakadt a szemem a találati listában egy bejegyzésen, amiben az acpi modult hozzák összefüggésbe hasonló problémákkal. Röviden ez tartja a kapcsolatot és kezeli a hardvereket és kezeli az energiaszolgáltatásokat.

Nos, ahogy rémlett is, ez a modul mindenféle formában tiltva volt a boot során, mert a telepítő bizony kockásra fagyott tőle - ez nem ritka egyébként. A régi gépnél ez annyira meg volt, hogy bekapcsolt acpi állapotban képernyő fényerőt, hangerőt és hasonlókat nem is tudott állítgatni az ember. Egyébként ez a legtöbb leírásában szerepel is, hogy a régi eszközök nem vagy csak kicsit támogatják, szóval kapcsold ki nyugodtan. Így nem zavart, hogy telepítés után most is így kell tennem - hiszen ezzel nem is ment fel a telepítés.

Kapcsoljuk hát be szépen! És láss csodát, minden azonnal működni kezdett! Az összes szál/mag, az Fn gombok, a fényerő, hangerő, sőt még a tapipad is tökéletesen szuperál! Nem volt egyszerű menet, de megérte! Ezután jöhet a munkaállomás teljes belakása, kíváncsi leszek, hogy egy phpstorm indexelés hogy fog teljesíteni :)