Ez ismét egy teches írás, aki az ilyesmit nem szereti, nyugodtan skippelheti :)

Van egy nagyobb külső vinyóm, ami biztonsági mentésként funkcionál. Erre rakom el a régi fotókat, zenéket és azt a rengeteg videóanyagot, amik a dojo promó anyagok készítése során keletkeztek. A rengeteg edzőtábori felvételt már nem is említve. Szóval mindezt egy 3TB-os külső vinyóra pakolgatom fel-le, ami egy normál méretű, 3,5"-os darab, Western Digital Blue példány.

Ami teljesítményben nem rossz, a kifejezetten takarékos zöld verziókhoz képest jobb értékekkel bír, de persze elmarad a piros és lila szerverekbe szánt, folyamatos használatot és írást tűrő változatoktól - hogy a kimaxolt és legdrágább fekete kategóriát nem hagyjuk ki.

Szóval egy külső rekeszben, USB 3 -on keresztül mozgatom az adatokat és időnként elég bosszantó jelenséget tapasztalok. Nem azt szerencsére, amit legutóbb, amikor rám hozta a frászt, de azért kicsit nyugtalanító. Elindítok egy nagyobb könyvtár másolást - nagyjából 10 Gb - és jó eséllyel a fele, de max a kétharmada után, egyszerűen megakad a folyamat. Ez miért baj, van időm, nem? Hát azért, mert ha mindezt windows alatt teszi, akkor az egész felület elkezd laggolni, sőt, van amikor eldobja az egész usb hubot! Azaz "leesik" az összes dolog a gép látóteréből. Az egyszerű dolgok hamar visszatalálnak, egér-billentyűzet, még az usb-c logó hálózat is hamar felébred, de a felcsatolt vinyó az leszakad! És ilyenkor a jó ég tudja, milyen adatvesztés történhet.

Sajnos, amikor használatba vettem, akkor windows alól álltam neki és mivel úgy terveztem, jó ha minél több dolog tudja majd használni, ntfs fájlrendszert kapott. Namármost ez egy bizonyos mértékig hibatűrő, a fájl tábla sérülését is jobban bírja, mint a régi FAT rendszerek, de azért nem bíznék rá ilyen alkalmat, hogy oldja meg. Arra viszont nincs kapacitásom, hogy az összes tartalmat lehúzzam és teljes formázás csináljak mondjuk ext4-re, vagy valami tényleg hibatűrő dologra - esetleg btrfs, vagy zfs-re. Arról nem is beszélve, hogy azokat aztán tényleg csak linux alól tudnám elérni.

De átevezve a pingvinre, itt is vannak problémák. Adatmozgatás közben hasonlóan megakad a folyamat és a grafikus felület válaszolókészéségét is viszi magával. Minél magasabb szintű fájlkezelőben történik, annál jobban. Krusader esetén nagyon, felnyitott terminálban kicsit kevésbé, de még úgy is. A kapcsolat nem szakad meg, az eszközök sem esnek le, a fájlrendszer is látható marad. Alternatív megoldásként a pingvin egyik régi, jól bevált eszköze jutott eszembe.

Linux esetén a futó rendszer az init folyamatból indul és minden ebből származik tovább. Ha elindítasz valamit - egy fájlkezelőt - az függ a felülettől, ha abból lejátszol egy videót, az a fájlkezelő alá fog tartozni. Ha a másolás a fájlkezelőben akad meg, az terheli a desktop folyamatot - ami megakad. Oké, mi lenne, ha levennénk a terhelést minderről? Hogyan? Hát lépjünk be másik konzolról - linux alatt ez pofonegyszerű. Ctrl+Alt+F2 és kapsz egy parancssoros bejelentkezőt, míg az F1 konzol marad a mindenki által ismert grafikus felület. Ezen belépve mehet a másolás és maximum a processzor és lemezterhelésben látom, mikor jut el az akadási pontra a gép. :)

Oké, a jelenséget megkerültük, de mi lehet az oka, hogyan tudnánk megoldani? A lefuttatott tesztek alapján a lemez egészséges - amennyit a HDSentinel meg tudott állapítani, de azért majd ezzel futok köröket. A tippem a gyorsítótár - illetve annak a méretezése. A lemezeken, a gyors olvasás érdekében elhelyeznek egy változó méretű gyorsítótárat, ami normál használat esetén javítja az olvasási sebességet. Másik gépre csatlakoztatva, usb 2 - es porton nem is tapasztaltam az akadást. Viszont az usb 3 100+ MB/sec sebességet akar kihozni, amit elvben támogat a csatoló, egészen a lemezig, gyakorlatban már nem mindig jön össze. Az adatok nem biztos, hogy összefüggő szektorokban vannak és keletkezik egy gyönyörő I/O wait.

Ez pedig olyan jelenség, amit már régen szerettünk volna elfelejteni. 20 éve még teljesen normális volt, például amikor optikai, vagy esetleg - bakker de régen volt már - mágneslemezről olvastál, akkor bizony a rendszer várt és addig akár meg is akadt, amíg pont arról akartál valamit nagyon elérni. Csak akkor még nem épült rá annyi minden és az elvárások sem voltak ekkorák. Mára minden azonnal kell!

Szóval a dologgal sokat kezdeni nem tudok, esetleg majd egy fájlrendszer csere bejátszhat, de addig is marad a külön konzolból másolás.

Domo arigato, seiza! Pakoljuk el a gépeket és mehetünk :)

Szerk: a dolgon javított az is, ha a két usb port közül a bal oldalon lévőt használom, úgy látszik a jobb oldali másik, gyengébb minőségű hub-ra csatlakozik.