Az évek óta tartó és még mindig nem lanyhuló kriptopénz őrület eldöntötte a legutóbbi dilemmámat - a kisebb ssd-t vettem meg, mert a nagyobbnak az ára meredeken elindult felfelé. Illetve a kisebbnek is, de az még csak 1-2 ezressel.

Ami azt illeti, ez az egész kriptoőrület is olyasmi, ami leginkább csak elméletben hasznos, a valóságban egyre több gondot okoz. Röviden ez arról szól, hogy létrehoztak egy - illetve már sok száz - virtuális valutát. Nincs mögötte ország, bank, valós érték vagy tőle, hanem egy saját virtuális piacon változik az értéke.

Tudsz belőle venni valós pénzért, sok esetben egy teljesen anonim "pénztárcára", amit utána szinte visszakövethetetlenül el is tudsz költeni bizonyos helyeken. Illetve ebből a tulajdonságából adódóan olyanoknál, akik nagyon nem szeretnék, hogy a tranzakcióknak követhető nyoma maradjon. Nem tudom, hogy az általam elért statisztikák mennyire lehetnek pontosak, így csak azt mondom, hogy a pénzforgalom jelentős részét olyan körök teszik ki, akiknek ez egy álom opció. Például a kábítószer és fegyverkereskedők, maffiák, kartelek és hasonlók.

Ehhez kapcsolódva a "darkweben" elérhető többi szolgáltatás is ezekkel fut - nem akarod látni mi van ott. Nem csak hekkerek, drog, fegyver esetleg bérgyilkosok. Ez csak a jéghegy csúcsa. A bűnüldöző szervek igen nagy problémája, hogy komplett emberkereskedelmi hálózatok bújnak emögé, vagy például a pedofil hálózatok is...

Szóval van ez a névtelen, lekövethetetlen virtuális pénz - de nekem ez miért gond? - kérdezhetnéd. Nos azért, mert ezeket a coinokat lehet "bányászni". A technológiai részletekbe nem megyek bele nagyon, de nagyjából a következő a lényeg: az összes ilyen pénz nyilvántartása elosztottan történik, nem központilag, mint a valós pénzek esetén. Pont a jellegéből adódik, hogy nincs egy, vagy fő ellenőrző szerver, hanem sok százezer gép alkotja a hálót. Ahhoz, viszont, hogy ezzel ne lehessen visszaélni, a pénz "elköltését" nagyon bonyolult számításokkal magához a pénz "érméhez" kell hozzáfűzni - egy számítógépnek nagyon-nagyon bonyolult és időigényes matematikai műveletekkel kell ezt megvalósítani. Ez persze azt eredményezi, hogy a sok mozgás után ez egyre több és több számítás lesz.

Viszont, azért, hogy valaki bedobja a közösbe a gépét erre, kitalálták, hogy kap egy kis jutalékot. Egy meghatározott számú művelet után kap x mennyiséget az adott pénznemből. Ez egészen addig jól hangzik, amíg az adott pénz sokat ér és kevesen "bányásszák". Például egy 1 BTC (bitcoin) most = 12,5 millió HUF. A probléma viszont az, hogy csak az áramszámla majdnem ennyi lesz valószínűleg, mire ezt megcsinálod és akkor még nem vettük bele a az indulótőkét. És ez az a pont, ami már téged is érinthet - az egyenlőre csak áttételesen, hogy tavaly annyi áramot pazaroltak el világszinten csak erre, mint amennyi Lengyelország teljes éves(!) fogyasztása volt - az eszközök.

Mert kenyérpirítóval nem lehet ilyet végezni, a legfelsőbb kategóriás processzorok és videókártyák kellenek a sok, bonyolult művelethez. Az alapesetben 150e huf körül mozgó, erős kártyákért 3-400e-t is elkérnek az üzérek, akik mindent felvásárolnak. Például ezért lett elképesztően drága minden olyan laptop, vagy más eszköz, amiben egy közepes chip is dolgozik, mert beállítják a bányába dolgozni.

És hogy eljussunk végre a lényeghez, nemrég kitalálták azt a változatot, ami a merevlemezedet használja fel - azaz a lemez árak is kilőttek az égbe. Az általam kinézett külső tárhely alig 40e környékéről felugrott mára majdnem 70e környékére és követi a többi is.

Szóval ez jusson eszedbe legközelebb, amikor nem tudsz semmi ilyesmit beszerezni épeszű árakon - a cuccok a bányában dolgoznak.