Nemrég megjelent egy új almás termék, a mágnes külső akkumulátor a telefonokhoz. Erre azért van szükség, mert a legújabb csúcskészüléknél is ki lehet futni a töltésből egy teljes nap alatt - nem én mondtam, almás tapasztalat! Ahhoz képest, hogy én már attól is kényelmetlenül érzem magam, ha a 3+ éves telefonomat napi használat mellett 3 naponta töltöm...

Szóval az ötlet jól hangzik. Kihasználják a "remek" vezetéknélküli töltésüket is, nagyjából. Hiszen azon túl, hogy tényleg menő dolog, ha úgy tudod tölteni a telefonodat, hogy mágnessel rácuppantasz egy aksit, inkább hátulütői vannak - vásárló szempontból.

Így nem kell nagyobb aksit belerakni a méregdrága telefonba, inkább egy borsos árú extrát vetetnek meg veled. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenleg használt lítium aksiknak mi a gyenge pontja: a töltési ciklus szám. Ez eltérő modellenként, de legtöbbször úgy van méretezve, hogy 2-3 évig használod maximum, abba kell beleférni.

Mit jelent ez pontosabban? Nagyjából 1000 ciklusra méreteznek - az napi töltéssel számolva (3*365) nem is húz ki egy évet. Ekkor a mobil nem megy tönkre, de az akksi kapacitása 30-40% lesz és onnan is hamarabb bezuhan.

És mit csinál ez a kis mágneses aranyosság? No mit? Amikor csak lehet, rátölt picit a telefonodra, azaz elpattint egy töltési ciklust! :D Látod már az üzletet a dologban? Egy eleve rövidre szabott életű aksit, egy drága kiegészítővel csak még hamarabb használsz el -> a vásárló biztosabban veszi meg a jövő évi modellt = profit!

Amúgy zseniális ötlet, pénzügyi szempontból és mivel az almás cég - mint mindegyik másik - profitorientált, a részvényesek örülnek. És mivel a vásárlók nem fogják ezt a dolgot sem büntetni, mások szintén átvehetik - bár ezt android körökben sokkal kevésbé tolerálják.

Ennyit a környezetvédő dumáról, amivel kiszedték a töltőkábelt a múltkor :)