Amikor reggel arra ébredsz, hogy a routertől nagyjából 10 méterre ülve nem tudsz betölteni egy tetves híroldalt sem a kávéd mellé, az elég bosszantó. Főleg akkor, ha próbaképpen odasétálsz a routerhez és mellette ugyanez fogad...

Már tegnap is felmerült a probléma, de mivel elég fárasztó nap volt, este már teljesen elfelejtettem utána menni, a következő napokban pedig kevés időm lesz rá, de egy kis törpölés belefér.

Pár napja már tapasztaltam egy durva netszakadást, este 11 körül, miközben öcsémmel beszélgettünk. Hajnali 1-ig sehogy nem sikerült rábírnom a routert, hogy életképes kapcsolatot építsen fel. Akkor a belső hálózattal semmi gond nem volt, probléma nélkül elértem az összes gépet, a nas-t is mind kábelen, mind wifin, csak a wan hálózat nem akarta az igazságot. Lehet, hogy a két dolog összefügg, de én másra gyanakszom. Panellakás révén eddig is okozott nehézségeket, hogy nagyjából 35+ wifi hálózatot látok a lakásban, a hálószobában - kb 10 méterre - már a laptopnak is akadnak gondjai a sebességgel.

A bejövő nettel a fenti esetet leszámítva eddig nem volt gond, elég stabilan jött az optikán a gigabit, az gigabites switchen van szétosztva a nas, a saját gép és a másik asztali gép között. A madzagnak nem számít, milyen kusza az összes szomszéd wifije, ezért építettem ki előrelátóan. Ami a gyenge pont az a router lehet, ami a szolgáltatótól kapott, gyári kínai fos cucc. Belépési pontnak ezt kell használni, mert optika jön be a lakásba, ilyen eszközt nem veszel egykönnyen. Viszont kivezetésnek már madzagos ethernet kábelt rá tudsz tenni - a switch - és még két pici antenna is van rajta a wifinek. Mondjuk ez utóbbi finoman szólva sem acélos.

Na más most, a felettünk lévő lakásban tulajdonosváltás történt. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy reggel ránézve az elérhető wifi listára találtam pár eddig nem látott wifit - amik a router mellett állva is leszorították a sajátomat a listáról... Ezek alapján persze még nincs vége, ellenőrzöm, hogy a router nem döglődik-e, mert lehetséges. De valószínűbb, hogy a napokban a szomszéd balfasz módon beüzemelt, valószínűleg rohadt nagy teljesítményű hálózatai szartak bele a műzlibe.

Erről már korábban is írtam, bosszankodva, hogy csak egy kis odafigyelés kellene és be lehetne állítani úgy a rouereket, hogy ne basszunk ki a szomszéddal. Megpróbálok beszélni vele, hogy egyezzünk ki, az antennákat lehetőleg ne felém fordítsa, stb, bár nem sok esélyt adok neki. 

Kitérő: sokan még azt sem tudják, hogyan működik az antenna fizikája. Azt gondolják, olyan mint egy rohadt varázspálca, amerre mutat, ott lesz net. Hát bizony rohadtul nem: a jelet a pálcika merőlegesen szórja szépen az éterbe, úgy képzeld el, mint egy hengert, ami a pálcika oldalából "szélesedik ki". A két vége felé, amerre mutat, és amerről jön a kis szerkezetből, na arra sokkal gyengébben terjed a jel. Azaz ha leteszed a polcodra, állítsd úgy, hogy a pálcika oldala mutasson feléd és ne a hegye - mert akkor a szomszédot szivatod csak.

Még meglátjuk mi lesz, de valószínűleg marad a B terv: veszek én is egy külön routert, amivel el fogom nyomni a szomszédot, de ezzel előfordulhat, hogy ezzel triggerelek majd egy másik szomszédot, aki szintén vesz egyet és egy végtelen kör indul be - fegyverkezési verseny a lakótelepen.

Mivel manapság egyre többen néznek nettről, streaming appokon keresztül dolgokat - vagy legalábbis vesznek olyan tv-t, ami tud wifire csatlakozni, a szemetelés csak egyre nagyobb lesz. A valóban ideális megoldás viszont elég sci-fibe hajló: egy megfelelő hullámhosszra belőtt Faraday kalitka - vagy legalább háló a szomszéd felé, de ez kb elképzelhetetlen.

A megfelelő hullámhossz nagyon fontos - 2,4 Ghz és 5Ghz környékén szórnak a routerek. Ha lefogod a 900-1800-2100Mhz tartományt, akkor a mobilod azt fogja hinni, hogy lementél a térképről, értsd nem lesz egy darab térerőd sem. Ja igen, ugyanezen a tartományon a GPS-t is kinyírod, bár annak lakáson belül kisebb a jelentősége - viszont az elmúlt másfél évben volt olyan, akinek a karantén betartását a telefonban lévő gps adatok lekérésével ellenőrizték. 21-ik századi gondok.