Az az érzés, amikor este, pótvacsorának megkívánod a tejbedarát, feldobod a tejet, keresed elő a darát és az üvegedényben, alapos átforgatás után rádkacsint a meglepetés - na az a kemény pofon az étvágynak.

Ha eddig nem lenne egyértelmű, ezt az írást ne kaja előtt olvasd el - én szóltam :)

Egyik részről ez egy régebbi probléma volt. Pár éve, pont egy csomag darával behurcoltunk a konyhába egy ilyen fertőzést. Akkor még naívak voltunk, rábíztuk a spájzszekrényre a boltból hozott, látszólag hibátlan, papírzacskós búzadarát.

Persze nem sokkal később megindult az invázió, amit teljes szanálással és fertőtlenítéssel gyorsan legyőztünk - de innen nem volt megállás. Bármilyen apró, nem áthatolhatatlan csomagolású, porózus élelmiszerről volt szó, mindent kukázni kellett.

Ekkor még nem raktuk össze teljesen, mi volt  a kiindulás, de a legtöbb dolgot már jól záró tégelyben raktunk el. Jó eséllyel megint egy adag dara volt a következő forrás is.

Azóta mindent szigorúan zárunk, nem is volt már több invázió - csak olyan, amibe most este is belefutottam. A darát rögtön a boltból hazaérve szétöntöm tároló edényekbe, a legutóbbit nagyobb befőttes üvegekbe. Így amikor használni szeretném, csak ezekben az üvegekben kell megnéznem, van-e benne extra protein - és rohadtul sokszor van!

Egyszerűen nem tudom felfogni, hogyan sikerül minden adagot átfertőznie a friss darából is ezeknek a dögöknek. És már a boltokban megtörténik, mert itthon minden alkalommal garantáltan tiszta üvegeket kapnak, némi időt és máris ott virít a pókhálószerű cucc, kacsintgat a hernyó...

Amit erről olvastam, mint megoldási javaslat a mélyhűtős módszer: hazaérkezés után vízhatlan zacskóban be kell tenni 2 napra a mirelitbe a darát, így ami benne van meglepetés, megförmed. Érted, fel sem merül, hogy húsmentesen kérem a cuccot... De így legalább életképtelen peték és lárvák lesznek csak benne, nem csinálja a fesztivált.

Értem én, hogy a túlnépesedés miatt száz év múlva, ha még lesz emberiség, a rovarlisztburger annyira lesz átlagos, mint nemsokára a patkányburger, de ez erős kezdés.

Kívácsi vagyok, hogy hány vega van ezzel tisztában és hogyan birkóznak meg a dologgal, mert a búzadara után a másik díjnyertes forrás a reggeli zabpegely. Vagy a kukac olyan mint a hal meg a nyúl - nem hús, lehet enni?