Hú gyerekek, kellett pár perc, mire neki tudtam ugrani ennek...

Szóval egy film ajánló, így az év végére: Don't look up/Ne nézz fel címmel. Az alapsztori már pár filmben szerepelt, csak a megközelítése új: jön egy üstökös és a Földnek annyi, ha becsapódik. Ismerős?

Van több feldolgozás, akciófilmes megközelítéssel az Armageddon. Kicsit realisztikusabb, de azért szintén happy end, a Deep Impact, vagy egy furcsa sci-fi, amiben a Hold esik majd a fejünkre. Van a teljes reménytelenség, a vég feldolgozásáról, a Melancholia - erről már írtam is, súlyos film. És van ez a film, ami még realistább...

Előre szólok, hogy ehhez a filmhez nem csak annyi kell, mint a Melancholia végén: egy rakás pozitív dolog, amivel ellensúlyozni tudod Lars Von Trier iszonyatosan erős ütését.

Itt szükséged lesz egy jó adag önuralomra, mert a film - jó értelemben - ki fog hozni a sodrodból. Miért? A megközelítése miatt és amiatt, hogy mennyi hihető, amit mutat!

Az egész film lefolyása olyan, mint ahogy a világ az elmúlt két évben reagált a covidra. Azzal teljes ellentétben, amit például a Vírus című filmben látottak alapján gondoltunk, 2020 elején: nincs globális összefogás vagy egységes küzdelem a túlélésért. Inkább politikai előny kovácsolás, kampányok, "üstököstagadás", "fel se nézz, mert nincs is ott", socialmédia háborúk és egyéb fostenger - mint az elmúlt két évünk...

A sztoriból nem fogok többet elárulni - ennyi a trailerekből is kiderül, ha megnézed. Van benne egy-két csavar, amire a megtörténtük előtti percekben ráéreztem és nagyon szurkoltam, hogy ne "játszák meg", mert a való életben pont erre számítanál, de legalább itt ne jöjjön be alapon - de őszintén szólva jól tették, hogy így alakították a filmet, életszerűbb.

A színészgárdával nem spóroltak, DiCaprio és Jennifer Lawrence remekül alakít. Cate Blanchett jól játssza a riporternő figuráját, Meryl Streep remekül hozza az opportunista elnököt. Jonah Hill-t minden egyes képkockán állcsúcson könyökölnéd, annyira irritáló a karaktere - de megadom neki azt, hogy ez volt a feladat és sikerült - együtt a Steve Jobs/Elon Musk paródiának beillő milliárdos szerepében Mark Rylance-szel, akit szintén az első kezed ügyébe kerülő tárggyal vernél agyon. És a legszomorúbb az egészben, hogy a hatalom közelében lévő, inkább negatív figurákról 100%-ig el tudod képzelni, hogy pontosan ezt tennék, vagy még rosszabbat, teljesen hitelesek.

Természetesen nem marad ki az emberi oldal sem a drámai végkifejletnél, amit szintén szépen valósítottak meg, nagyon átélhető, érzékletes - de nem mondom el, micsoda.

Szóval ennyi a lényeg, a film azt mutatja be, hogy mennyire rábasznánk, ha holnap ez valóban megtörténne. Majdnem azt mondtam, hogy ez lenne a hírekben, de...inkább nézzétek meg a filmet, meglátjátok...