Akinek esetleg ismertelen lenne a cím: Az.Utolsó.Cserkész.1991.Cirkumveniálni Az apropó pedig egy szomorú hír, Bruce Willies betegsége.

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy a 90-es évek nagysikerű akciószínésze afáziában szenved. Röviden: ez a betegség a beszédkészséget és a beszéd megértését teszi tönkre. A különböző fajtái más mértékben ugyan, de ez bárkinek az életét képes tönkretenni, egy színész esetében pedig a karrier végét jelenti.

Attól persze nem kell tartani, hogy felkopna az öreg álla, valószínűleg még az unokáinak is lesz abból amit ő keresett az elmúlt évtizedekben - teljesen megérdemelten. Nagyszerű filmekben, remek karaktereket kaptunk tőle, a mai napig klasszikusok. Ha csak a Die Hard szériát nézzük - a 4 után már nem készült rész, mondom nem!!! - már az is magáért beszél. De nekem örök kedvenc az Utolsó cserkész, az Ötödik elem és a kritikusok által lesajnált Hudson Hawk is és persze a Ponyvaregény!

Sajnos ezek mellett, főleg az utóbbi pár évben mérhetetlenül vacak filmekben is feltűnik. Olyannyira sokban, hogy az Arany Málna díjkiosztó saját kategóriáról is szó volt, a legrosszabb Willis filmek elnevezéssel. Persze most már szabadkoznak és visszavonják a dolgot.

Az infók szerint 2002-ben sérült meg egy forgatáson, a betegség annak lehet a következménye. Azután még benne volt több tucat filmben, én viszont egy ideje már nem tudtam értékelni a munkáit - pontosabban a Die Hard 5 (2013) óta. Az abban nyújtott pocsék teljesítményt még semmiképpen nem lehet erre fogni. Egészen pontosan azért, mert egy évvel korábban készült el a Looper, abban az évben pedig a Sin City és a RED folytatása is, amik viszont hozták a szintet.

De kétségtelen, hogy az utóbbi 1-2 év özönvízszerű, nem B inkább ZS kategória felé tartó filmek gyengeségében már benne lehet a betegség. Lehetséges, hogy filmdömpinggel még ki akarta hozni magából amit lehet, ha mást nem, anyagilag. Nem hiszem, hogy ezeket valamikor is meg fogom nézni, maximum átpörgetve. Amelyikről hallottam is, mind olyan gyenge, hogy csak meggyaláznák azt, ahogy a régi filmekben szerepelt.

Szerintem csak annyit lehet kívánni, hogy még sokáig békésen és amennyire lehet egészségesen élvezze a nyugdíjat Mr. McLane.