Egy szerintem parádés sorozatot ajánlok a figyelmetekbe: A besúgó című, friss, magyar, HBO gyártású művet. 8 része van összesen, jövő pénteken jön ki a záró epizód, addig pont van idő bepótolni!

Tudom, sokan allergiásak a magyar filmgyártásra - egyébként sokszor jogosan, mert tettek érte bőven. De azért lehet találni gyöngyszemeket, ez is ilyen. 

Egy fiktív, nem dokumentarista sorozat, ami 84'-ben játszódik. A főszereplőt, egy vidékről feljutó egyetemistát az AVH kapásból megzsarolja és beszervezi, hogy a pesti Kilián koleszban szerveződő ellenállásról jelentsen. Ennél többet nem akarok írni a sztoriról, mert megéri kibontani saját magadnak, lesznek benne meglepetések bőven.

A fiatal szereplők számomra ismeretlenek voltak - de ez az én hibám is - az idősebbek között vannak jól ismert, tehetséges arcok. Például Thuróczy Szabolcs, mint tartótiszt, vagy Mácsai Pál, mint az egyik szereplő apja és még páran, akik nagyon jól alakítanak.

A hangulat és a stílus remek, a helyszínek és a díszletek szintén. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a kolesz nagyrészt pont ugyanolyan, mint 40 éve volt, de ez szerintem sok helyen fellelhető még. A szereplők változatosak, van aki felszínesebben van megírva, de a főszereplők elég hamar kapnak mélységet. A Száva Zsoltot alakító Patkós Márton orgánuma például remekül passzol a rendíthetetlen vezér alakjához, ahogy az ügyeskedő, csencselő Máté karatere is illik a képbe, a főszereplő srác pedig nekem teljesen olyan, minta Bödőcs Tibi fiatal énje lenne. Csak ő nem a remek poénokkal és szövegekkel dolgozik, hanem a sakkmesteri képességéhez illően próbál túlélni.

A befejeződésig nem is akartam írni a sorozatról, mert egyben szeretném látni az alkotást. Viszont megjelent ma pár cikk arról, amiben a hitelességet, a pontosságot és hasonló dolgokat kérnek számon rajta - és mivel ez szerintük nincs meg, ezért bizony szar.

Pedig ez oltári marhaság! Természetesen mindenki filmhez illő karakter, a történések is ehhez vannak igazítva, a helyzetek is kicsit dramatizáltak - de egy sorozatot nézünk, ami főleg szórakoztat és picit korrajzol, nem pedig egy egyébként nemlétező dokumentumfilmet arról, hogyan bratyizott anno a mostani teljes parlament a kisz-en kívül-belül - többnyire belül - és hogyan tervezték meg azt, amivel már 30 éve szopatnak minket.

Ennek pedig remekül megfelel! Számomra is picit meglepően, de jó pár fordulatot nem lehet megtippelni előre, húznak merészeket is, a néhány várható mellett. A célközönség nemzetközi - külföldön óriási siker egyébként - itthon csak most kezdik megismerni igazán és sajnos azok közül is sok a fanyalgó. "Mert akkor én már szívtam külföldi cigit" és "A beszervezés nem is így ment, az én beteg öcsém is kaphatott külföldi gyógyszert, mégsem zsarolt az avh" és hasonló hőbörgések vannak. Persze, mert nem doku, hanem egy adott korszakban készült, nem kifejezetten magyar piacra szánt műről beszélünk. És azért sokan vannak, akik nagyon sok dolgot megerősítenek, hogy bizony így tapasztalták/emlékeznek, vagy legalábbis érzésre stimmel.

Szóval ha érzel bátorságot és van 8x50 perced, akkor mindenképpen nézd meg! Én nagyon várom a záró epizódot, nagyon sok lehetőség van benne, kíváncsi vagyok, melyiket választotta a rendező. Aki egy interjúban elmondta, hogy a kulcs epizódokat ő is írta - az első kettőt és az utolsót, ha jól emlékszem. De hallgassátok meg nyugodtan ti is, spoilermentes: A Besúgó író-rendezője: Szentgyörgyi Bálint | TIMEOUT Podcast S03E07