A napokban egy ismerőssel beszélgettünk egy laptopról, ami gyárilag 8Gb memóriát kapott. Mire elég ez ma?

Sajnos a válasz az, hogy olyan sokra nem biztos. Beszúrok egy képet, amit a gépen lőttem, miközben egy chrome és egy winupdate futott rajta - ezek mindennapos dolgok. A chrome talán 2 fület tartott nyitva. Igen, egy vírusirtó is fut, sokak szerint felesleges mint az oltás, de azokat ugyanoda küldeném el.

Látható a zöld négyzet felett a részletes infó, miszerint a pár futó dolog már megkajált 3444Mb ramot, ami 43%-a az összesnek. Ez nem rossz, végülis a Chrome úgy zabálja, mint óvodás a nápolyit és a win update még ennél is szemérmetlenebb

Ami nagyobb gond, hogy a másik sor, a paged, vagy lapozott adag, ami 32% Azaz egy jelentős mennyiségű adat már nem a fizikai, hanem a virtuális memóriába van félredobva.

Ez akkora baj? Mi az a lapozás? Lényegében egy ősrégi trükk. A számítógépekben mindig is kevesebb memória volt, mint a végtelen, márpedig nagyon sok program majdnem annyit szeretne magának lefoglalni, főleg ha sokan vannak.

Mindig többet venni nem volt opció, ezért kitalálták a módját, hogy ami éppen nem kell, azt írjuk ki a 100× vagy 1000× lassabb, de sokkal nagyobb lemezre, ha mégis kell, elkérjük azt a kiírt elemet - memória lapot. Mintha egy rakás cetlit/kártyát tartanál a kezedben és ami nem kell, azt lerakod az asztalra, ahova több pakli is elfér. De játszani csak a kezedben lévőkkel tudsz, így folyton cserélgeted mi van a kezedben, mi az asztalon.

Jó ez? Igen, mert mindenkinek van nagy asztala, ahova pakolhat és így egyszerre sok dologgal játszhat. És nem, mert játék nagyon gyors és ha folyamatosan meg kell állnod fel-le rakosgatni a kártyákat, sokkal lassabban megy, mintha minden a kezedben lenne. Játék helyett csak pakolászol.

Szóval ez egy kompromisszumos megoldás, ami segít, hogy a géped működjön, de azt lassan fogja tenni. Lassabban, mintha akkora kezed lenne, amiben a fél paklit meg tudod tartani.

Azaz ha látszik a használata, pont azt jelzi, hogy nagyobb "kéz", több memória kellene a rendes működéshez. Ellenkező esetben "ez a tetű gép megint lassú" állapot jön elő. Pedig küzd az, mint a malac a jégen, mindennel, amit a nyakába öntesz.

Nem mellékesen szégyen, hogy 2022-ben 8Gb ram már kvázi kevés. Leginkább azért, mert a programok készítői úgy vannak vele, hogy ez belefér, vagy majd csak veszel jobb gépet. Aztán jövőre másikat és így tovább. Pedig lehetne ezt spórolósabban is.

A fenti példában egyébként még el sem indítottam egy office-t, levelező klienst, skype/teams/slack/discord messenger alkalmazás valamelyikét, esetleg valami szakmaibb szoftvert sem. Akkor mar végleg csak lapozgatna szegény gép és nem jutna ereje dolgozni.

Persze, a helyzet javul, ha a win frissítés végez. De azért akkor sem mész sokkal messzebb, hiszen itt 1 darab chrome fut eddig. Szóval bővüljetek 16ra, aztán robogunk a 32 felé :D